Poniżej cytuję artykuł Agnieszki Wielobób na temat tego, jak poradzić sobie, gdy okazuje się, że jakieś pożywienie nie do końca nam służy. Temat ciekawy, i wiem z doświadczenia, wcześniej lub później dotyczy każdego.
Zapraszam do lektury!
Bardzo często po zjedzeniu niektórych pokarmów czujemy, że nie były one dla nas dobre. Pojawiają się różne dolegliwości: wzdęcia, uczucie ciężkości i przepełnienia, ból głowy lub ogólne zatrucie organizmu. Ajurweda podaje tzw. odtrutki na niektóre pokarmy. Poniżej zamieszczam tabelkę z takowymi odtrutkami, zachęcając do samodzielnego próbowania i obserwacji ich działania. Tych odtrutek powinno się używać do przyrządzania potrawy lub w trakcie jej jedzenia.
PRODUKTY | Substancje łagodzące negatywne działanie |
Warzywa i owoce | |
jabłka | cynamon |
avocado | kurkuma, cytryna, czarny pieprz, czosnek |
banany | suchy imbir, miód nie przetworzony, kardamon |
kapusta | gotować z dodatkiem oleju słonecznikowego, kurkumy i ziaren gorczycy |
kalafior | imbir |
ogórki | ajwan, sól |
czosnek | oliwa z oliwek z sokiem z cytryny |
zielona sałata | oliwa z oliwek z sokiem z cytryny |
cebula | dobrze przetworzona (ugotowana, smażona, duszona) |
ziemniaki | gorąca woda z nasionami ajwanu lub ghee z pieprzem |
rzodkiewka | sól |
melon | kokos z kolendrą |
suszone owoce | moczyć w wodzie |
czerwona papryka | ghee |
pomidory | limonka, kmin |
Rośliny strączkowe | |
cieciorka | nasiona ajwanu |
fasola | nasiona ajwanu, sól |
fasola kidney | kmin, sól kamienna |
fasola mung (fasola złota) | cytryna |
strączki (ogólnie) | czosnek, goździki, sól kamienna, chili, kmin, czarny pieprz, pieprz turecki |
Nabiał | |
ser | pieprz czarny, turecki, chili |
jajka | pietruszka, kurkuma, cebula |
lody | kardamon, goździki |
kwaśna śmietana | kolendra, kardamon |
jogurt | kminek lub imbir |
mleko | cukier trzcinowy, imbir |
ghee | kokos i cytryna |
masło | miód nieprzetworzony, cukier trzcinowy |
lassi | czarny pieprz, kmin, sól |
Ryby i mięso | |
ryby | kokos, limonka, cytryna |
czerwone mięso | goździki, pieprz turecki, chili |
Zboża, ziarna, orzechy | |
owies | kurkuma, gorczyca, kmin |
ryż | goździki, pieprz ziarnisty, sól |
pszenica | imbir |
popcorn | ghee |
migdały | moczyć w wodzie przez noc, obrać ze skórki, zjadać z cukrem trzcinowym |
orzechy | moczyć przez noc |
nasiona | prażyć, ewentualnie moczyć i prażyć |
masło arachidowe | imbir i prażony sproszkowany kmin |
Pozostałe | |
alkohol | żuć kardamon albo nasiona kminu |
kofeina | gałka muszkatołowa, kardamon |
czekolada | kardamon, kmin |
olej | cytryna |
cukier | cytryna |
tytoń | ajwan, kłącze tataraku |
ocet winny | słodki |
Na podstawie: V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”; Swami Sada Shiva Tirtha „The Ayurveda Encyclopedia”
http://agnieszkawielobob.pl/jak-zlagodzic-dzialanie-niektorych-produktow-pokarmowych/