Gotując potrawy korzystamy z różnych przypraw, aby wzmocnić lub nadać im konkretny smak. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że przyprawy poza smakiem mają swoje konkretne właściwości. Jakie? Zobaczcie poniżej:
PRZYPRAWY W PIGUŁCE
- liść laurowy: rozgrzewa, pomaga w trawieniu
- czarna gorczyca: pomaga w trawieniu, ma silne właściwości rozgrzewające
- czarny pieprz ziarnisty: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, jest wiatropędny
- kardamon: ma właściwości łagodzące, pobudza trawienie
- cynamon: rozgrzewa i nadaje słodki smak, pomaga w trawieniu
- goździki: silnie rozgrzewają, pomagają w trawieniu
- kolendra: schładza, łagodzi, pomaga w trawieniu, jest wiatropędna
- kminek: jest wiatropędny, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
- koper: schładza, nadaje potrawom słodki smak, pomaga w trawieniu, wpływa tonizująco na żołądek
- kozieradka: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, tonizuje, jest skuteczna w odchudzaniu
- czosnek: rozgrzewa, działa wzmacniająco i bakteriobójczo, zmniejsza ilość toksyn w organizmie
- imbir: rozgrzewa, ma silne właściwości stymulujące trawienie
- szafran: chłodzi, tonizuje, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
- kurkuma: jest wyjątkowo użyteczna w trawieniu białka, korzystna dla wszystkich dosz
- asafetyda: łagodzi wata, pomaga w przyswajaniu pokarmu, ma silne właściwości wiatropędne