Magiczna moc przypraw

Gotując potrawy korzystamy z różnych przypraw, aby wzmocnić lub nadać im konkretny smak. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że przyprawy poza smakiem mają swoje konkretne właściwości. Jakie? Zobaczcie poniżej:

PRZYPRAWY W PIGUŁCE

  • liść laurowy: rozgrzewa, pomaga w trawieniu
  • czarna gorczyca: pomaga w trawieniu, ma silne właściwości rozgrzewające
  • czarny pieprz ziarnisty: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, jest wiatropędny
  • kardamon: ma właściwości łagodzące, pobudza trawienie
  • cynamon: rozgrzewa i nadaje słodki smak, pomaga w trawieniu
  • goździki: silnie rozgrzewają, pomagają w trawieniu
  • kolendra: schładza, łagodzi, pomaga w trawieniu, jest wiatropędna
  • kminek: jest wiatropędny, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
  • koper: schładza, nadaje potrawom słodki smak, pomaga w trawieniu, wpływa tonizująco na żołądek
  • kozieradka: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, tonizuje, jest skuteczna w odchudzaniu
  • czosnek: rozgrzewa, działa wzmacniająco i bakteriobójczo, zmniejsza ilość toksyn w organizmie
  • imbir: rozgrzewa, ma silne właściwości stymulujące trawienie
  • szafran: chłodzi, tonizuje, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
  • kurkuma: jest wyjątkowo użyteczna w trawieniu białka, korzystna dla wszystkich dosz
  • asafetyda: łagodzi wata, pomaga w przyswajaniu pokarmu, ma silne właściwości wiatropędne

Dodaj komentarz