Przepis na kitchary

Danie ajurwedyjskie, które spożywamy w czasie oczyszczania, postu, dolegliwości żołądkowych.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasolki mung (do nabycia w Kuchniach Świata lub w Internecie) 
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • 1-2 łyżki ghee (masła klarowanego) lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 3-4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 6 szklanek wody
  • 2-3 łyżeczki curry lub garam masala
  • 2-3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2-3 cm bardzo drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • garść drobno pokrojonej trybulki (ew. pietruszki)

Przygotowanie

Fasolkę i ryż płuczemy i namaczamy na całą noc, wodę wylewamy.
Podgrzewamy masło lub olej na małym gazie, wrzucamy gorczycę i kmin. Gdy nasiona gorczycy przestaną strzelać dodajemy fasolkę, kurkumę i sól.  Mieszamy intensywnie do chwili, aż potrawa prawie zacznie przywierać do dna. Dodajemy wodę, ryż i pozostałe przyprawy. Zwiększamy gaz i przykrywamy garnek. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy gaz i gotujemy aż fasolka i ryż będą miękkie.

Do podstawowego przepisu na kitchatri możemy dodać dowolne warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler, ziemniaki, pora, kalafiora, brokuły i co nam tylko do głowy przyjdzie lub mamy ma stanie. Warzywa kroimy drobno i wrzucamy do garnka w kolejność od tych, które się najdłużej gotują.