Sabji – indyjskie danie w kilku odsłonach

Tematem dzisiejszego spotkania na blogu będzie SABJI. Danie smaczne, pożywne, tanie i łatwe w wykonaniu. Poniżej przykłady, na których możliwości nasze się nie kończą. Sabji można bowiem wykonać z wszelkich, najlepiej świeżych warzyw- według możliwości i smaku.

SABJI Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

1 1/2 kalafiora
4 ziemniaki średniej ilości
1 łyżeczka kolendry
¾ łyżeczki kurkumy
sól i pieprz Cayenne do smaku
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
2 łyżki sklarowanego masła

Kroimy kalafiora i ziemniaki na małe kawałki. Rozpuszczamy masło, wkładamy przyprawy, mieszamy. Wkładamy kalafior i ziemniaki dokładnie mieszamy, wlewamy ½ kubka wody i dusimy do miękkości.

SABJI Z KAPUSTY

1 średniej wielkości kapusta
2 ziemniaki
1 łyżeczka nasion gorczycy
½ kumin
1/2 kurkuma
1 kolendry
½ imbir proszek
sól i Cayenne paper do smaku

Rozgrzewamy 4 łyżki sklarowanego masła,  wkładamy ½ łyżeczki asafatidy, kumin i nasiona czarnej gorczycy.  Dodajemy posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki  i 100 ml wody. Dodaj pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu. Po 10 minutach mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie dusimy kolejne 10 minut Kiedy kapusta i ziemniaki są miękkie, danie jest gotowe. 

SABJI Z CUKINII

3 cukinie
2 łyżki sklarowanego masła
½ łyżeczki kurkumy, kolendry, asafetidy

W garnku rozpuszczamy sklarowane masło. Wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię i wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości.

SABJI Z ZIEMNIAKÓW I PAPRYKI

4 papryki (najlepiej kolorowe)
8 ziemniaków
3 łyżki sklarowanego masła
2 szczypty asafoetidy
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki sproszkowanej kolendry, kurkumy, pieprzu cayenskiego lub pieprzu czarnego
sól do smaku
¼ kubka wody

Umytą paprykę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, wsypujemy asafoeteidę i kumin. Mieszamy. Wkładamy paprykę
i ziemniaki. Dodajemy pozostałe przyprawy i sól do smaku. Dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.