Jak złagodzić działanie niektórych produktów pokarmowych?

Poniżej cytuję artykuł Agnieszki Wielobób na temat tego, jak poradzić sobie, gdy okazuje się, że jakieś pożywienie nie do końca nam służy. Temat ciekawy, i wiem z doświadczenia, wcześniej lub później dotyczy każdego.

Zapraszam do lektury!

Bardzo często po zjedzeniu niektórych pokarmów czujemy, że nie były one dla nas dobre. Pojawiają się różne dolegliwości: wzdęcia, uczucie ciężkości i przepełnienia, ból głowy lub ogólne zatrucie organizmu. Ajurweda podaje tzw. odtrutki na niektóre pokarmy. Poniżej zamieszczam tabelkę z takowymi odtrutkami, zachęcając do samodzielnego próbowania i obserwacji ich działania. Tych odtrutek powinno się używać do przyrządzania potrawy lub w trakcie jej jedzenia.

PRODUKTYSubstancje łagodzące negatywne działanie
Warzywa i owoce
jabłka
cynamon
avocadokurkuma, cytryna, czarny pieprz, czosnek
bananysuchy imbir, miód nie przetworzony, kardamon
kapustagotować z dodatkiem oleju słonecznikowego, kurkumy i ziaren gorczycy
kalafiorimbir
ogórkiajwan, sól
czosnekoliwa z oliwek z sokiem z cytryny
zielona sałataoliwa z oliwek z sokiem z cytryny
cebuladobrze przetworzona (ugotowana, smażona, duszona)
ziemniakigorąca woda z nasionami ajwanu lub ghee z pieprzem
rzodkiewkasól
melonkokos z kolendrą
suszone owocemoczyć w wodzie
czerwona paprykaghee
pomidorylimonka, kmin
Rośliny strączkowe
cieciorkanasiona ajwanu
fasolanasiona ajwanu, sól
fasola kidneykmin, sól kamienna
fasola mung (fasola złota)cytryna
strączki (ogólnie)czosnek, goździki, sól kamienna, chili, kmin, czarny pieprz, pieprz turecki
Nabiał
serpieprz czarny, turecki, chili
jajkapietruszka, kurkuma, cebula
lodykardamon, goździki
kwaśna śmietanakolendra, kardamon
jogurtkminek lub imbir
mlekocukier trzcinowy, imbir
gheekokos i cytryna
masłomiód nieprzetworzony, cukier trzcinowy
lassiczarny pieprz, kmin, sól
Ryby i mięso
rybykokos, limonka, cytryna
czerwone mięsogoździki, pieprz turecki, chili
Zboża, ziarna, orzechy
owieskurkuma, gorczyca, kmin
ryżgoździki, pieprz ziarnisty, sól
pszenicaimbir
popcornghee
migdałymoczyć w wodzie przez noc, obrać ze skórki, zjadać z cukrem trzcinowym
orzechymoczyć przez noc
nasionaprażyć, ewentualnie moczyć i prażyć
masło arachidoweimbir i prażony sproszkowany kmin
Pozostałe
alkoholżuć kardamon albo nasiona kminu
kofeinagałka muszkatołowa, kardamon
czekoladakardamon, kmin
olejcytryna
cukiercytryna
tytońajwan, kłącze tataraku
ocet winnysłodki

Na podstawie: V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”; Swami Sada Shiva Tirtha „The Ayurveda Encyclopedia”

http://agnieszkawielobob.pl/jak-zlagodzic-dzialanie-niektorych-produktow-pokarmowych/

Dodaj komentarz