Moje ulubione ciasto marchewkowo- dyniowe

Oto przepis wyjątkowo często realizowany w naszym domu. Pochodzi od Agnieszki Wielobób. Poniżej znajdziecie odwołanie do źródła.

Składniki:

2 marchewki – starte na grubym oczku
ok. 350g dyni startej na grubym oczku
400 g mąki
150 – 200g cukru brązowego – po dodaniu cukru, próbuję masę czy nie jest za słodka
300 ml oleju
4 jajka całe
2 łyżeczka cynamon, 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka  do pieczenia (płaska!!!)
1,5 szklanka orzechów włoskich rozgniotłam w moździerzu
4 kostki czekolady czarnej, startej na tarce – dałam czekoladę gorzką Wawel Dark 70%, z drobinkami ziarna kakaowego
migdały do dekoracji

Porcje: duża blacha

Przygotowanie:

W misce mikserem utrzeć dokładnie całe jajka, aż zrobią się puszyste. Następnie cały czas miksując, dodać powoli cukier tak, by powstała gładka masa. W następnym kroku dolewać olej, ale cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie “oczka z tłuszczu”.

Następnie dodać utartą dynię, marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu można poukładać całe migdały. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 min – 45 min.

Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 30 minutach sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest w środku upieczone. Uważać też, żeby nie przypalić ciasta od góry.