Refluks przełyku, a dokładnie refluks żołądkowo-przełykowy, to cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Objawy refluksu to m.in. palenie w przełyku.
Refluks przełyku, fachowo nazywany refluksem żołądkowo-przełykowym, jest uciążliwą i dziś dość często przydarzającą się dziś chorobą. Ryzyko pojawienia się refluksu czyli choroby refluksowej wzrasta wraz z wiekiem. Choroby nie wolno lekceważyć. Nieleczony refluks prowadzi do uszkodzenia przełyku, przewlekłego stanu zapalnego, tzw. refluksowego zapalenia przełyku, a nawet raka przełyku.
Refluks przełyku przyczyny
Przyczyną refluksu żołądkowo-jelitowego jest zazwyczaj zwiotczenie mięśnia zwieracza przełyku u wejścia do żołądka. Mięsień ten powinien przez większą część czasu być obkurczony. Kiedy przełykamy rozluźnia się na 6-10 sekund, by przepuścić pokarm, płyn czy przełykaną ślinę. Jeśli dłużej pozostanie rozluźniony ( u chorych nawet minutę po każdym przełknięciu) powoduje to cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Zaburzenia pracy dolnego zwieracza często powstają po operacjach żołądka, sa także efektem palenia tytoniu, picia alkoholu i dużych ilości kawy. Przyczyną rozluźnienia zwieracza i refluksu może być też przepuklina rozworu przełykowego czyli przedostanie się części jamy żołądka przez przeponę do klatki piersiowej. Zdarza się to u osób otyłych, u których zwiększa się ciśnienie brzuszne.
Refluks przełku objawy
Objawy refluksu przełykowego podobne są do objawów zgagi: pieczenie przełyku, pieczenie i ból za mostkiem, odbijanie i zgaga właśnie. Okresowo dochodzi do cofania się treści żołądkowej z żołądka do przełyku, a nawet zwracania pokarmów. Często dochodzi do tego w pozycji leżącej oraz podczas schylania.
Tyle wiedzy internetowej. Czas na domowe i sprawdzone sposoby radzenia sobie z tą dość częstą przypadłością. Oto one:
- sok z aloesu
- ocet jabłkowy (najlepiej naturalny z „matką”) zmieszany z wodą
- imbir – obrany i utarty moczymy w wodzie a wodę wypijamy; można także rozdrobniony imbir zalać wrzątkiem i pić napar jak herbatę albo ssać imbir kandyzowany
- koper włoski – zaleca się żucie nasion kopru po posiłku (maksymalnie 1 łyżkę jednorazowo); można również pić napar
- herbatka rumiankowa
- herbatka anyżowo-lawendowa – napar z równej ilości nasion anyżu i kwiatów lawendy; najlepiej pić na czczo i przed snem
- soda oczyszczona – rozpuścić łyżkę sody w szklance wody i wypić
- migdały – żuć po kilka migdałów rano i po posiłku
- sok z surowych ziemniaków- pić po jednej łyżeczce soku po posiłku
- lukrecja – około 1/3 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać szklanką gorącej wody, gotować przez 5-7 minut, pozostawić na 15 minut i pić od 1 do 2 łyżek 2-3 razy dziennie po posiłku
- woda – pić jej dużo, ale nie w trakcie jedzenia, lecz między posiłkami, najlepiej 20-30 minut przed posiłkiem